Μασούλημα

Γιατί ο σκύλος μου "μασουλο-γλείφει" τις πατούσες του;

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ο σκύλος μας έχει μια "παράξενη" συνήθεια: γλείφει τις πατούσες του!

Γιατί άραγε το κάνει αυτό και τί θέλει να μας δείξει;

Η συνήθεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, τόσο παθολογικούς όσο και ψυχολογικούς.

Αλλεργίες: Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργίες, που συνήθως αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία για το γλύψιμο της πατούσας. Οι αλλεργίες μπορεί να προκληθούν από κάποια συστατικά της τροφής τους, από περιβαλλοντικους παράγοντες (όπως γύρη και μούχλα), όπως και εποχικές αλλαγές. Παράλληλα, η επαφή με διάφορα χημικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Φαγούρα: Οι σκύλοι συνήθως χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να ξύσουν άλλα μέρη του σώματος, αλλά δεν μπορούν να ξύσουν τα ίδια τα πόδια τους! Γι' αυτό αρχίζουν και τα γλείφουν για να ανακουφιστούν από τη φαγούρα. Ξηρό δέρμα: Το ξηρό κλίμα (κυρίως τον χειμώνα) χωρίς πολύ υγρασία ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα στον σκύλο μας, όπως επίσης και τροφές που δεν κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο.

Πόνος: Εάν ο σκύλος μας γλείφει τις πατούσες του, μπορεί να θέλει να μας δείξει ότι υπάρχει κάποιος τραυματισμός που τον πονάει. Από την στιγμή που ο σκύλος είναι "ξυπόλητος", μπορεί να έχει πατήσει ο,τιδήποτε στη βόλτα που να του προκαλεί πόνο. Ο σκύλος, λοιπόν, θα αρχίσει να γλείφει τις πατούσες του είτε για να ανακουφιστεί είτε για να απομακρύνει αυτό που του προκαλεί τον πόνο.

Μόλυνση: Οι μολύνσεις προκαλούν κνησμό στον σκύλο, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει την δυσφορία από αυτό με το γλείψιμο της πατούσας. Παράσιτα: Τα τσιμπήματα ή το γαργάλημα από ψύλλους, τσιμπούρια, και ακάρεα μπορεί να είναι άλλη αιτία που προκαλεί το έντονο γλείψιμο. Ο σκύλος δεν έχει άλλο τρόπο για να τα εξοντώσει από το να "μασουλο-γλύφει" την περιοχή, όπου νιώθει την ενόχληση.

Εκτός όμως από τα παθολογικά αίτια, υπάρχουν και τα ψυχολογικά... Άγχος -

Κατάθλιψη: Όταν οι σκύλοι νιώθουν άγχος ή κατάθλιψη, τείνουν να μασουλάνε ή να γλείφουν τα πόδια τους μανιωδώς. Μπορεί να πρόκειται για το άγχος αποχωρισμού ή άλλη στρεσογόνα κατάσταση (αλλαγή περιβάλλοντος, σύνθεσης της "αγέλης" κτλ) ή για το αίσθημα της κατάθλιψης λόγω αρρώστιας, αδυναμίας κτλ.

Βαρεμάρα: Η έλλειψη ερεθισμάτων και άσκησης, όπως και η μοναξιά, μπορεί να προκαλέσουν έντονο γλείψιμο στις πατούσες. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να δώσουμε στον σκύλο μας ένα κόκκαλο ή μια μπάλα λιχουδιών, ώστε να ασχοληθεί με αυτά, ενώ καλό θα ήταν να αυξήσουμε τις ώρες άσκησης του σκύλου μας, ώστε να κουράζεται και να αποφύγουμε την ανάπτυξη εμμονικών συμπεριφορών.

Ο σκύλος μου μασουλάει τα πάντα! Τί κάνω;

Μασούλημα

* Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Πόσες φορές δεν πιάσατε στα πράσα τον σκύλο σας με το αγαπημένο σας παπούτσι στο στόμα (και αισθανθήκατε ότι... το εγκεφαλικό σας χτυπά την πόρτα);

Μην πανικοβάλλεστε... οι σκύλοι μασουλάνε! Είναι στη φύση τους και πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά.

Το μασούλημα εν γένει ΔΕΝ είναι πρόβλημα, αλλά ένστικτο, καθώς οι σκύλοι ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους με το στόμα.

Εάν προσπαθήσουμε επομένως να σταματήσουμε αυτή την συμπεριφορά, το πιο πιθανό είναι τόσο εμείς όσο και ο σκύλος να καταλήξουμε με νεύρα και με ένα σπίτι γεμάτο ζημιές…

Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε, λοιπόν, είναι το «ανεπιθύμητο μασούλημα»:όταν δηλαδή ο σκύλος... φλερτάρει με έπιπλα και γενικά αντικείμενα που δεν πρέπει, (ιδιαίτερα δελεαστικά) μπατζάκια, καθώς και τα χέρια και πόδια μας.

Για ποιο λόγο όμως μασουλάνε οι σκύλοι;

Εάν κατανοήσουμε τον λόγο, για τον οποίο ο σκύλος μας μασουλάει, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να επιλύσουμε το πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές ένας σκύλος μασουλάει γιατί:

1)      Είναι κουτάβι και βγάζει δόντια

2)      Τον ηρεμεί

3)      Πάσχει από άγχος αποχωρισμού (ειδικά εάν το μασούλημα γίνεται κατά την απουσία μας)

4)      Βαριέται

5)      Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

6)     Έχει εμμονές

7)      Είναι ένστικτο: ο σκύλος ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του με το στόμα

8)      Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας

9)      Είναι υπερενεργητικός και δεν ξέρει πού να διοχετεύσει την ενέργειά του

Πώς διορθώνω το «ανεπιθύμητο μασούλημα»;

Μπορούμε να διορθώσουμε το μασούλημα με 5 απλά βήματα! Η μέθοδος διόρθωσης του προβλήματος εξαρτάται από την αιτία του.

Γενικά, ωστόσο, όταν δούμε τον σκύλο μας να μασουλάει κάτι (που δεν πρέπει):

1) Παραμένουμε ψύχραιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε έκπληξη μας έχει ετοιμάσει ο σκύλος μας: Τα νεύρα δημιουργούν ένταση, η ένταση φέρνει θυμό και ο θυμός έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

2) Διορθώνουμε με το «ΜΗ»: Με ήρεμη, αλλά επιβλητική φωνή, ζητάμε από τον σκύλο να σταματήσει αμέσως αυτό που κάνει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση μαζί του, τραβώντας το αντικείμενο από το στόμα του (εκτός εάν είναι κάτι επικίνδυνο για εκείνον), γιατί έτσι ρισκάρουμε είτε να προκαλέσουμε επιθετικότητα εκ μέρους του, είτε να εκλάβει τη διαδικασία ως παιχνίδι και να θελήσει να την συνεχίσει.

3) Διεκδικούμε το αντικείμενο που μασουλάει, χρησιμοποιώντας το σώμα και την ενέργειά μας για να δημιουργήσουμε έναν «αόρατο φράχτη» μεταξύ του σκύλου και του αντικειμένου, ώστε να καταλάβει  ότι «αυτό είναι δικό μας» και δεν επιτρέπεται να το αγγίζει.

4)  Προσανατολίζουμε το ενδιαφέρον του προς ένα άλλο αντικείμενο, που επιτρέπεται να μασουλήσει, όπως π.χ ένα δικό του παιχνίδι, ειδικά κόκαλα κτλ.

5)  Ασκούμε επαρκώς τον σκύλο μας: Όλοι ξέρουμε ότι «ο κουρασμένος σκύλος είναι υπάκουος σκύλος!».