Υπερενεργητικότητα

Ο σκύλος μου πηδάει πάνω σε όλους! Πώς τον... προσγειώνω;

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που ακούω είναι η αυθόρμητη τάση κάποιων σκύλων να πηδάνε πάνω στους ανθρώπους, συνήθως από χαρά και ενθουσιασμό.

Είναι βέβαια συγκινητικό να βλέπουμε τον σκύλο μας να μας δείχνει την αγάπη του και τη χαρά του που επιστρέψαμε σπίτι. Αλλά δεν χρειάζεται να το δείχνει με αυτόν τον τρόπο!

Κι αυτό, γιατί αυτού του είδους η υποδοχή μπορεί να γίνει εκνευριστική (ειδικά αν συνοδεύεται από ούρηση χαράς ή εμμονικό γάβγισμα), ή και επικίνδυνη, καθώς είναι πολύ πιθανό ο σκύλος να μας τραυματίσει, να μας σκίσει κάποιο ρούχο ή να φοβίσει κάποιον καλεσμένο.

Επίσης, αυτή η υποδοχή ίσως να υποδηλώνει άγχος αποχωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι ο σκύλος μας δεν νιώθει ακριβώς ευτυχισμένος όταν μας βλέπει, απλώς εκδηλώνει έτσι την ανασφάλειά του!

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να διορθώσουμε αυτήν τη συμπεριφορά, ώστε ο σκύλος να μας υποδέχεται χαρούμενος, αλλά όχι... τρελαμένος;

1) Αδιαφορώ όταν μπαίνω στο σπίτι: Με το να αρχίσουμε τις (τσιριχτές) φωνές ενθουσιασμού, να χειρονομούμε και να μιλάμε ακατάπαυστα την ώρα που ο σκύλος μας βρίσκεται σε... παροξυσμό, απλώς ενισχύουμε την υπερέντασή του και τον «τρελαίνουμε» ακόμη περισσότερο. Κάνοντας μια ήρεμη είσοδο, μιλώντας χαμηλόφωνα και μένοντας όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι, μέχρι να ηρεμήσει ο σκύλος, τον βοηθάμε να διαχειριστεί καλύτερα τον υπερενθουσιασμό του.

Συμβουλή: Όταν μπαίνουμε στο σπίτι, συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει σκύλος γύρω μας!

2) Διορθώνω: Κάθε φορά που πηδάει πάνω μας, τον αναγκάζουμε να κατέβει ή περιμένουμε να βαρεθεί και να κατέβει μόνος του, λέγοντας εκείνη την ώρα την εντολή «κάτω». Ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι να τον διορθώσουμε ΠΡΙΝ ακόμα πηδήσει επάνω μας, κάνοντας μια απαγορευτική χειρονομία και λέγοντας ταυτόχρονα «κάτω».

Συμβουλή: Όσο πιο ενθουσιασμένος είναι ο σκύλος, τόσο πιο ψύχραιμοι πρέπει να είμαστε εμείς, ώστε να του μεταδώσουμε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

3) Τον μαθαίνω να υποδέχεται σωστά τους καλεσμένους: Λίγο μετά τον ήχο του κουδουνιού, βάζουμε τον σκύλο στη θέση «κάτσε» και, όσο ανοίγουμε την πόρτα και μπαίνουν οι καλεσμένοι, τον κρατάμε στη θέση αυτή με το «μείνε». Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή του. Μόλις ηρεμήσει, τον αφήνουμε να πάει προς το μέρος τους και διορθώνουμε μόλις αρχίσει τα πηδήματα.

Συμβουλή: Λέμε στους καλεσμένους να μη χειρονομούν και να μην του δώσουν σημασία όσο μπαίνουν στο σπίτι. Έτσι θα ηρεμήσουμε τον σκύλο μας πιο γρήγορα και πιο εύκολα!

Ενέργεια: Ο σκύλος σας είναι ταραξίας ή... της αταραξίας;

* Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την ενέργεια ως ιδιοσυγκρασία, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην επικοινωνία με τον σκύλο μας, ποιά είναι η σωστή και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε.

"Η ενέργεια είναι τα πάντα" για τους σκύλους -και φυσικά για όλα τα έμβια όντα. Είναι ο τρόπος που επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον οποίο "διαβάζουν" τις προθέσεις μας και την ιδιοσυγκρασία μας και ανταποκρίνονται αντίστοιχα.

Εάν έχουμε ισορροπημένη και ήρεμη ενέργεια, ο σκύλος μας θα μας εμπιστευτεί πιο εύκολα και θα ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό που προβάλλουμε.

Εάν είμαστε φοβισμένοι, στρεσαρισμένοι, θυμωμένοι, ανυπόμονοι, απελπισμένοι, ο σκύλος μας θα προσπαθήσει να αποφύγει μια τέτοια ανισόρροπη ενέργεια και δεν θα καταστεί δυνατή καμία επικοινωνία μαζί του.

Πέραν όμως αυτής της «μεταφυσικής» ενέργειας, υπάρχει και αυτή που σχετίζεται με την δραστηριότητα του σκύλου και περιλαμβάνει τρία επίπεδα: ήπια ενέργεια, μεσαία και υπερκινητικότητα!

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το επίπεδο ενέργειας που έχει ο σκύλος μας; Αυτό που χρειάζεται είναι να τον παρατηρήσουμε προσεκτικά.

Αυτοί είναι οι πέντε παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας:

1) Ράτσα: Κάποιες πληροφορίες μπορεί να μας δώσει η ράτσα του σκύλου, είτε πρόκειται για καθαρόαιμο είτε για ημίαιμο. Συνήθως τα κυνηγόσκυλα, τα μεγαλόσωμα γκριφόν, τα τζακ ρασελ και τα χάσκι είναι αρκετά ενεργητικοί σκύλοι. Αντίθετα, τα μπασέ,  τα παγκ και τα μπουλντόγκ έχουν ηπιότερη ενέργεια.

2) Περιβάλλον: Ένας σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το πού βρίσκεται. Γι’ αυτό καλό είναι να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας σε διαφορετικές συνθήκες. Σε  έναν χώρο με πολύ κόσμο και άλλους σκύλους, για παράδειγμα, ο ήρεμος σκύλος θα είναι χαλαρός, ενώ ο ενεργητικός  θα γαβγίζει και θα είναι υπερκινητικός όλη την ώρα.

3) Βόλτα: Ο σκύλος που δυσκολεύεται να κάτσει ήρεμος μέχρι ο κηδεμόνας να του βάλει το λουρί, είναι ανυπόμονος και «εκτοξεύεται» μόλις ανοίξει η πόρτα, ενώ τραβάει υπερβολικά στη βόλτα, ανήκει στην κατηγορία των υπερενεργητικών.

4) Παιχνίδι: Μπορούμε να κρίνουμε το επίπεδο ενέργειας ενός σκύλου από το είδος του παιχνιδιού που προτιμάει. Σε κάποιους σκύλους αρέσει το να τρέχουν να πιάσουν ένα παιχνίδι και να το φέρνουν πίσω, σε άλλους να παίζουν διελκυστίνδα (π.χ. με έναν κόμπο), σε άλλους να μασουλάνε με μανία παιχνίδια που ζουλιούνται, σε άλλους να παίζουν μόνο με σκύλους και σε άλλους... να μην παίζουν απολύτως τίποτα! Η ένταση και η  διάρκεια, με την οποία παίζει ένας σκύλος, μας υποδεικνύουν και την ενέργεια του σκύλου μας.

AdTech Ad5) Διάδραση με άλλους σκύλους: Ο τρόπος με τον οποίο ένας σκύλος προσεγγίζει και παίζει με έναν άλλο σκύλο είναι ενδεικτικό της ενέργειάς του. Εάν ο σκύλος προτιμά να παίζει κυνηγητό, τρέχει ακατάπαυστα, προκαλεί για παιχνίδι όλους τους άλλους σκύλους, τους γαβγίζει επίμονα για να παίξουν, σηκώνει το τρίχωμα στην πλάτη (σ.σ.: στην περίπτωση που δεν δηλώνει επιθετικότητα, είναι υπερένταση) και μετά τη βόλτα είναι γεμάτος ενέργεια στο σπίτι, τότε ανήκει στους υπερενεργητικούς.

Γιατί, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας; Για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα!

Στην περίπτωση για παράδειγμα που ο σκύλος έχει περισσότερη ενέργεια από τον κηδεμόνα του, συνήθως δεν εκτονώνεται αρκετά και έτσι προκύπτουν προβληματικές συμπεριφορές. Πριν υιοθετήσουμε, λοιπόν, έναν σκύλο, η ενέργειά του θα πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία, που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να εγκλιματιστεί σωστά στο δικό μας περιβάλλον.

Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όποια ενέργεια και να έχει ο σκύλος μας, η άσκηση είναι απαραίτητη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.

Διαβάστε:

Πώς η ενέργειά μου επηρεάζει τον σκύλο μου!

Ο σκύλος μου έχει τρομερή ενέργεια! Πώς τον ηρεμώ;

Ο σκύλος μου... "τρελαίνεται" με άλλους σκύλους! Τί κάνω;


 

Ο σκύλος μου... "τρελαίνεται" με άλλους σκύλους! Τί κάνω;

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη βόλτα αρκετοί κηδεμόνες είναι ότι ο σκύλος τους είναι υπερβολικά ενθουσιώδης όταν συναντά άλλους σκύλους, σε βαθμό που γίνεται ανεξέλεγκτος!

Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: συνήθως ο σκύλος γαβγίζει επίμονα, τραβάει έντονα προς το μέρος του άλλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όλη αυτή η τεταμένη ατμόσφαιρα μπορεί να καταλήξει και σε καβγά.

Κανονικά, ο σκύλος μας πρέπει να περπατάει κοντά μας ήρεμα, χωρίς να επηρεάζεται (τουλάχιστον σε υπερβολικό βαθμό) από την ενέργεια ενός άλλου σκύλου, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό.

Πώς, λοιπόν, το πετυχαίνουμε αυτό;

Με τρία απλά (αλλά πολύ σημαντικά) βήματα...

1) Νιώθουμε πρώτοι εμείς ήρεμοι και κρατάμε το λουρί με χαλαρό τρόπο, γιατί έτσι θα μεταδώσουμε στον σκύλο μας την ίδια ενέργεια.

Εάν για παράδειγμα στη θέαση ενός άλλου σκύλου, η πρώτη μας αντίδραση είναι το προσφώνημα "ωχ!", σφίξιμο στο στομάχι, πίεση στο λουρί και... ολοταχώς για αλλαγή κατεύθυνσης, τότε έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε στον σκύλο μας το μήνυμα ότι πρέπει να είναι κι εκείνος τεταμένος, σε επιφυλακή για ενδεχόμενη απειλή, κοινώς "στην τσίτα".

Εάν όμως ήμαστε ήρεμοι και κρατάμε το λουρί χαλαρά (σ.σ. ασκούμε πίεση μόνο όταν πρέπει να διορθώσουμε τον σκύλο μας) του δίνουμε το μήνυμα ότι πρέπει κι εκείνος να είναι ήρεμος και χαλαρός με τον σκύλο που συναντάμε.

2) Προτού διασταυρωθούμε με άλλο σκύλο, κρατάμε τον δικό μας δίπλα μας και δεν τον αφήνουμε να προπορευτεί και να τραβάει μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο, του δείχνουμε ότι εμείς ελέγχουμε την κατάσταση και του μεταδίδουμε ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Επίσης, κρατώντας τον δίπλα μας, δεν του επιτρέπουμε να μπει στον ζωτικό χώρο του άλλου σκύλου με ένταση, ώστε να τον φοβίσει ή να τον κάνει να νιώσει άβολα, ρισκάροντας μια υπερβολική αντίδραση εκ μέρους του.

3) Μόλις προσπεράσουμε τον άλλο σκύλο, επιτρέπουμε στον δικό μας να φύγει από τη θέση "μαζί" και να προπορευτεί. Αυτή η ελευθερία λειτουργεί ως επιβράβευση για την "ήρεμη συνάντηση" που μόλις προηγήθηκε.

Συνοπτικά, λοιπόν, μένουμε ήρεμοι στη θέαση ενός άλλου σκύλου, κρατάμε το λουρί χαλαρά και επιβραβεύουμε τον σκύλο μας, αφήνοντάς τον ελεύθερο.

Καλές βόλτες!

Ο σκύλος μου έχει τρομερή ενέργεια! Πώς τον ηρεμώ;

Υπερενεργητικότητα

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ο σκύλος σας δείχνει υπερδιέγερση όταν φτάνουν επισκέπτες στο σπίτι και συνηθίζει να πηδάει πάνω τους; Στη βόλτα είναι ασυγκράτητα ενθουσιασμένος και δεν σας δίνει καμία σημασία; Κινείται συνεχώς, συμπεριφέρεται απείθαρχα και είναι συνεχώς λαχανιασμένος; Είναι ευερέθιστος σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον; Παρουσιάζει υπερδιέγερση στο παιχνίδι;

Νομίζετε ότι ο σκύλος σας... ντοπαρίστηκε όταν ήταν μικρός;  Μην ανησυχείτε, είναι απλώς υπερενεργητικός!

Έχει, δηλαδή, πλεονάζουσα ενέργεια, και αυτό συνήθως οφείλεται είτε σε βαρεμάρα, είτε σε έλλειψη ερεθισμάτων, είτε σε έλλειψη άσκησης, είτε είναι στοιχείο χαρακτήρα ή ράτσας.

Βασική προϋπόθεση, για τη διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς, είναι να επαναξιολογήσουμε την σχέση και την αλληλεπίδρασή μας μαζί του.

Η φλυαρία, η δυνατή φωνή, ο εκνευρισμός, η νευρικότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί εκ μέρους μας (τρέξιμο, γρήγορες κινήσεις, πολλές χειρονομίες κτλ), είναι ο καλύτερος τρόπος για να... τρελάνουμε έναν υπερενεργητικό σκύλο!

Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσουμε την διέγερση του σκύλου μας σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα, πρέπει να αυξήσουμε τις στιγμές ηρεμίας τόσο στο σπίτι όσο και στη ψυχολογία μας.

Εάν καταφέρουμε και δώσουμε στον σκύλο μας να καταλάβει ότι η υπερκινητικότητα δεν ανταμείβεται, τότε θα ηρεμήσει πιο γρήγορα και θα μπορούμε να έχουμε την προσοχή του πιο εύκολα.

Οι παρακάτω τεχνικές θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τον σκύλο σας, προτού καταφύγετε εσείς σε... ηρεμιστικά!

1) Αδιαφορία: Στις περιπτώσεις που ο σκύλος διεκδικεί την προσοχή μας, η καλύτερη λύση είναι να τον αγνοήσουμε. Εάν για παράδειγμα αρχίσουμε να χαϊδεύουμε έναν σκύλο, ο οποίος πηδάει πάνω μας, απλώς τροφοδοτούμε τον ενθουσιασμό του, με αποτέλεσμα να ενισχύουμε την συμπεριφορά που θέλουμε να διορθώσουμε.

Δείχνοντας αδιαφορία προς τον σκύλο -δηλαδή όχι οπτική επαφή, χάδι, λεκτική επικοινωνία-, η συμπεριφορά του θα αλλάξει τόσο γρήγορα, που θα εκλπαγείτε!

Μόλις ηρεμήσει, επιβραβεύουμε!

2) Επιφορτίζουμε τον σκύλο με μια δουλειά: Το να του αναθέσουμε να κάνει μια δουλειά και να έχει ένα στόχο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό. Με τον τρόπο αυτό, προσανατολίζουμε την ενέργειά του σε κάτι πιο δημιουργικό.

Για παράδειγμα, μπορούμε στη βόλτα να του φορέσουμε ένα ειδικό σακίδιο, για να κουβαλάει κάποια πράγματα και έτσι να εστιάζει στο κουβάλημα ή να κρύβουμε διάφορα αντικείμενα/λιχουδιές και να τον προτρέπουμε να τα βρει.

3) Άσκηση: Εκτονώνουμε τον σκύλο μας με πολλές βόλτες και παιχνίδι.

4) Διόρθωση: Κάθε φορά που ο σκύλος παρουσιάζει υπερδιέγερση, τον απομακρύνουμε και τον απομονώνουμε σε ένα κλουβάκι ή ένα χώρο του σπιτιού. Όταν ηρεμήσει, τον απελευθερώνουμε και τον επιβραβεύουμε. Μόλις αρχίσει ξανά την ίδια συμπεριφορά, ακολουθούμε την ίδια διόρθωση.

Μετά από αρκετές επαναλήψεις, ο σκύλος θα καταλάβει πότε μπαίνει σε "τιμωρία" και θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την συμπεριφορά που τον οδηγεί σε απομόνωση.

5) Βασική εκπαίδευση: Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, ώστε να μειώσουμε την ανυπομονησία του και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί του.

6) Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια: Ο σκυλος μας είναι ο καθρέφτης μας. Εάν εμείς δεν ήμαστε ήρεμοι, πώς περιμένουμε να είναι εκείνος; Εάν είμαστε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, νευρικοί, θα το προδώσουν η γλώσσα του σώματος και η φωνή μας, που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους άμεσα την ενέργεια του σκύλου μας.

Επίσης, οι φωνές και η επιθετικότητα προς έναν σκύλο με υπερκινητικότητα, οδηγούν σε περαιτέρω διέγερση και έτσι επιτείνουν το πρόβλημα.

Αυτό που πρέπει να προβάλουμε ως κηδεμόνες είναι ηρεμία και αυτοπεποίθηση, κάνοντας αργές κινήσεις και μιλώντας σε χαμηλό και καθησυχαστικό τόνο, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας.

7) Αρωματοθεραπεία: Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση για τον σκύλο. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά αιθέρια έλαια, τα οποία καταπολεμούν διάφορες φοβίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Λεβάντα, χαμομήλι, περγαμόντο, λεμόνι, γεράνι, τριαντάφυλλο και βασιλικός, είναι μερικά από αυτά. Για την ασφαλή χρήση τους απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.