Κτηνιατρικά Θέματα

Καρδιά χοίρου χτυπούσε σε σώμα μπαμπουίνου για δυόμισι χρόνια!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι μια καρδιά χοίρου, μεταμοσχευμένη σε μπαμπουίνο, έμεινε ζωντανή για πάνω από δυόμισι χρόνια.

Πρόκειται για χρονικό διάστημα-ρεκόρ στις ξενομεταμοσχεύσεις!

Η σημαντική αυτή εξέλιξη αυξάνει τις ελπίδες για μελλοντικές επιτυχείς μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων στους ανθρώπους, με δεδομένη την έλλειψη δοτών διεθνώς.

Ο σκύλος μου τρελαίνεται για μπανάνα! Να του δίνω;

*Επιμέλεια: Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων

Η μπανάνα είναι ένα γευστικό και θρεπτικό φρούτο, στο οποίο δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς. Επιτρέπεται όμως να την τρώει και ο σκύλος μου;

Η απάντηση είναι: "Ναι, αλλά με μέτρο". Δηλαδή μόνο ως σνακ και όχι ως κυρίως γεύμα!

Η μπανάνα είναι πλούσια μεταξύ άλλων σε ποτάσιο, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και C, φυτικές ίνες, βιοτίνη και θείο.

Γιατί ο σκύλος μου "μασουλο-γλείφει" τις πατούσες του;

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ο σκύλος μας έχει μια "παράξενη" συνήθεια: γλείφει τις πατούσες του!

Γιατί άραγε το κάνει αυτό και τί θέλει να μας δείξει;

Η συνήθεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, τόσο παθολογικούς όσο και ψυχολογικούς.

Το κάπνισμα βλάπτει... σκύλους και γάτες!

Το κάπνισμα κάνει εξίσου κακό και στην υγεία των γάτων και των σκύλων, δείχνει μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου να παρουσιάσουν διάφορες ασθένειες τα ζώα συντροφιάς και του περιβάλλοντος, όπου ζουν.

Ένας σκύλος στο σπίτι... "ασπίδα" για το παιδικό άσθμα!

Τα παιδιά που κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μεγαλώνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι -ή άλλα ζώα αν πρόκειται για την επαρχία- αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο άσθματος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι πιο επικίνδυνες τροφές για σκύλους... σε ένα σχεδιάγραμμα!

Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουμε ότι κάποιες τροφές είναι τοξικές -και ορισμένες μέχρι και θανατηφόρες- για τους τετράποδους φίλους μας, αλλά συχνά ξεχνάμε ποιές...

Η καλλιτέχνης Lili Chin, λοιπόν, έφτιαξε ένα σχεδιάγραμμα, προκειμένου να μάθουμε αλλά και να θυμόμαστε πιο εύκολα τις τροφές που είναι επικίνδυνες για σκύλους!

Αφορμή στάθηκε η απόπειρα του φίλου της να ταΐσει... σταφύλια το μικρό της pit bull.

Γιατί ο σκύλος μου δεν κάνει να τρώει κόκαλα;

"Θα κρατήσω τα κόκαλα για τον σκύλο"...

Πόσες φορές δεν ακούσαμε (ή δεν είπαμε εμείς οι ίδιοι) αυτή τη φράση στο τέλος ενός... λουκούλλειου γεύματος, θεωρώντας ότι τα κόκαλα αποτελούν την καλύτερη λιχουδιά για τον σκύλο μας;

Ε, λοιπόν, λάθος!

Τα κόκαλα όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη τροφή, αλλά μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα ή ακόμη και θανατηφόρα.

Γιατί ο σκύλος μου δυσκολεύεται να περπατήσει;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση μίας ή περισσότερων αρθρώσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης και τον πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα κατηγοριοποιείται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ σπάνια στο σκύλο και στη γάτα και προκαλείται λόγω γήρανσης ή από άγνωστα σε εμάς αίτια.

Τι είναι η "επεισοδιακή κατάρρευση" στους σκύλους;

Η επεισοδιακή κατάρρευση είναι μια γενετική ασθένεια των σκύλων της φυλής Cavalier King Charles Spaniel. Οι σκύλοι συνήθως παρουσιάζουν επεισόδια κατάρρευσης από νεαρή ηλικία (3-7 μηνών). Συχνά τα συμπτώματα πυροδοτούνται από την άσκηση, τον ενθουσιασμό ή το στρες και χαρακτηρίζονται από σπαστικότητα και ανώμαλη στάση του σώματος του ζώου με αδυναμία ανέγερσης (βίντεο).